Simbata, 21 nov 2015, normal c-am fost la Cluj la Simpozionul dedicat raselor noastre romanesti!
    Am ascultat si ascult. Invat pentru ca vreau sa pot si eu sa-i invat la rindul meu pe cei ce vrem sa facem ce este mai bine pentru cresterea, dezvoltarea, selectia si ameliorarea raselor de ciobanesti romanesti:) Incepind cu informatii clare despre prevenire si "tratare":) Cu aspectele comportamentale si dreptul fiecarui ciobanesc romanesc de a-si scoate la suprafata adevarata frumusete extrem de complexa a rasei din care face parte intrucit majoritatea sunt "victime" lipsei, putinei sau surplusului (mai rar, ce este drept) atentiei si ingrijirii noastre:) Nu putem avea pretentii de la ei, cainii, atita timp cit noi, oamenii din spatele lor, avem atit de mult de invatat indiferent de virsta sau experienta dobindita:)
    Ideea este ca nu trebuie sa fim extremisti si sa impunem, psihologic romanului ii repugna acesta idee. Sa incercam sa luam lucrurile incet dar sigur, sa construim impreuna, Sa aratam si sa demonstram clar de ce ASA DA:) Incepind cu crescatorul, proprietarul, cu veterinarul, dresorul, cu groomerul si tot asa ... Trebuie sa fim o echipa in spatele fiecarui caine. O echipa fie de oameni fie de om "complex" care sa invete sa fie de toate tocmai pentru ca iubeste si-si doreste tot ce este mai bun, mai frumos, mai sanatos.
    Ciobanescul romanesc este un caine de rasa si trebuie sa invatam sa-l tratam cu respectul de care are nevoie si este cuvenit:) este primitiv, da, dar in sensul bun al cuvintului. Ca orice caine are nevoie sa fie ajutat, sprijinit, stimulat sa-si exprime corect si cit mai bine potentat acel bagaj genetic pe care il mosteneste ... are nevoie de noi, oamenii din lumea chinologica, fie amatori, fie profesionisti, sa fie el insusi, frumos, falnic, mindru, bine educat, bine prezentat in expozitii, bine hranit, cit mai bine adaptat si integrat in societatea zilelor noastre, bine toaletat si tot asa ...
    Sunt arbitru de romanesti, iubesc aceste 4 rase si am incercat in putinele mele jurizari sa-mi pun “amprenta” in sens pozitiv si sa-i ajut, cu drag, pe cei din ring sa intelegem impreuna, cu ceea ce stim si putem fiecare, ce inseamna sa fim uniti, sa facem selectie, sa exprimam fenotipic, comportamental ceea ce are cainele in venele si genele sale:)
    Intotdeauna arbitrajele mele se vor exprima in ceea ce mi-ar fi placut mie intrucit standardul nu este matematica:) Arbitrarea cainelui, punerea in balans a calitatilor si defectelor sale, se raporteaza la acel intreg prezentat static si in miscare de omul care il tine in lesa:) Plecam de la standard dar totul se raporteaza la educatia mea, la viziunea mea asupra raselor, la simtul meu artistic, le dezideratele pe care eu consider (avind in vedere studiul periodic al evolutiei, involutiei sau constantei acelei rasei) ca trebuie sa le urmaresc:) Trebuie ca fiecare arbitru sa-si puna amprenta sa in evolutia raselor si trebuie ca toti crescatorii si proprietarii sa invete sa arate ce trebuie si este normal tocmai pentru ca vorbim de rasele noastre romanesti, vorbim despre frumusetea romanilor:)
    Da, m-as bucura sa avem directive oficiale periodice cu statistici, explicatii, sa stim ce facem intrucit totul percuteaza in timp, in generatiile viitoate de produsi:) Ori ... ne dorim sa existam, sa fim cit mai omogeni si sa aratam tuturor cit de complexe si utile sunt rasele romanesti.
    Da, ciobanescul romanesc poate fi folosit la orice tip de sport, traim intr-o societate in care sportul canin este cam singura sansa exporimarii potentialului genetic de lucru:) Cam acesta a fost mesajul explicat in simpozion de unul dintre lectori.
    Trebuie sa invatam sa privim rasa per ansamblu dar si sa invatam sa tinem cont de individualitatea exemplarului canin in cadrul rasei. Pe principiul ca exceptia confirma regula:)
    Am avut sansa si o am in continuare sa lucrez ciobanesti romanesti. Sunt o "poezie". Daca ajungi la sufletul lor si ajungi sa fi iubit si respectat de el, CAINELE, totul este o reala placere si surpriza placuta. Trebuie TEMPERAT si NU INHIBAT prin tehnici de lucru normale care sa tina cont de rasa si exemplarul in cauza, perfect si continuu adaptate la necesitatea si posibilitatea individului in sine.
    Da, ciobanescul romanesc, ca rasa si ca individ in cadrul rasei, poate face orice: de la TAA (Terapie asistata de animale), Search and rescue, Bh, Agility, Dog dancing si ce alte sporturi mai sunt, POATE FACE ORICE:) cu CONDITIA sa selectiam exemplarul din cadrul rasei care sa se preteze acelui sport sau acelui tip de activitate umana:) Ciobanescul Romanesc este UN CAINE si iubeste sa fie prezent in viata noastra si nu in lant, util omului pe care il iubeste. Iubeste sa fie bagat in seama, sa faca demonstratii de dragoste si responsabilitate:)
    Asa ca ... sa invatam unii de la altii ce trebuie sa facem ca sa fie totul pe o linie ascendenat IN TIMP, si mai ales sa avem constanta in viata si deciziile noastre:)
    Cainele, ca si copilul, cum il cresti, cam asa il ai:) vis a vis de postarea unui iubitor al raselor de romanesti care aprecia c-ar trebui sa fim foarte exigenti cu exemplarele care sunt timide in ring. Eu, personal, am aratat ca majoritatea sunt timizi pentru ca nu sunt educati, dresati dar au potential genetic impresionant si o capacitate de adaptare si intelegere fantastica:) Si vina incepe de la crescator si se continua cu proprietarul sau handlerul. Daca vrem sa gasim o vina:)
    Asa ca ... sa tratam romanescul ca pe oricare dintre celelalte rase de caini:) cu RESPECT:) Sa-i dam tot ceea ce putem fiecare si sa-l ajutam sa se exprima in toate splendoarea sa:)
    Sa cerem arbitrilor sa-si omogenizeze cit de cit viziunea asupra raselor:) sa cerem crescatorilor sa stie sa faca selectie si ameliorare, sa-si ingrijeasca adultii si puii corespunzator, sa-si pregateasca psihic si fizic puii sa se integreze corect si armonios in societatea umana in care vor trai:) sa stim sa PREVENIM si sa avem un oarecare control genetic asupra bolilor care sunt prezente si la caini ca si la oameni:) sa invatam sa reproducem doar ceea ce merita sa se exprime in timp si spatiu:) sa invatam veterinarii sa tina cont de caracteristicile evolutive ale fiecarei rase de ciobanesc romanesc aducindu-le informatii practice clare asupra ce inseamna specificitatea de sex, virsta, stare fiziologica. Sa ajutam veterinarii sa-i ajute pe crescatori si proprietari sa-si creasca si sa-si trateze corespunzator cainii. Da, noi, veterinarii:) Sa ne imbunatatim informatiile teoretice si practice general valabile pe care le invatam in facultate. Sa stim sa tinem sub un control alimentar si medicamentos aparitia si gradul de Hd (displazie) ... si tot asa.
    Sa invatam sa fim mai buni si mai performanti, plecind de la ceea ce stim despre noi, despre rasele noastre romanesti dar si imensa experienta internationala care exista impartasita prin materialele de specialitate scrise de cei avizati:)
    Daca vrem sa existam, daca vrem sa fim buni, performanti, sanatosi fizic si psihic trebuie sa invatam sa respectam reguli si legi si sa colaboram:) Si am demonstrat ca se poate, mai greu, mai incet, mai cu piedici, mai cu rautati si arogante gratuite, dar se poate:)
So ... sa raminem cel putin la fel de uniti:)
    Spor si succes tuturor! Totul din dragoste pentru CIOBANESTII ROMANESTI:)
    Multumesc tare mult lui Adi Stoicoviciu pentru aceste poze superbe de la Simpozion. Am fost extrem de onorata sa fiu invitata si sa particip la acest moment istoric pe care noi, romanii, am reusit sa-l creem, sa-l confirmam:) Omologarea definitiva a CIOBANESCULUI ROMANESC MIORITIC si CARPATIN!
    Sunt mindra ca sunt roman si exist in aceasta comunitate deosebita in care primeaza dragostea responsabila pentru cainii de rasa cu pedigree, pentru CIOBANESTII ROMANESTI!
 
 
 
Brindusa Gherorghiu
 
National Dog Judge at Asociatia Chinologica Romana 
Go to top