Genele functioneaza precum caramizile unei cladiri ale creatiei. Conceptualizate adesea precum margelele pe o ata, fiecare gena contine informatii despre o caracteristica specifica si va fi ori recesiva (in alcatuirea genetica a cainelui, insa nu vizibila fizic), ori dominanta (vizibila fizic la caine).

    Legaturile dintre perechile de gene se numesc cromozomi. Fiecare caine mosteneste jumatate dintr-o pereche de cromozomi, deci un set de gene de la fiecare parinte. Cromozomii se gasesc intotdeauna in perechi, fiecare gena este localizata la o adresa specifica, sau gene alele, aflate in legatura cromozomiala.

    Cand fiecare gena a unei perechi este identica, acea pereche se numeste homozigot (distinctiva pentru o trasatura data). In cazul in care genele unei anumite perechi sunt diferite, acea pereche este numita heterozigot (nu este pura pentru o trasatura distinctiva). O pereche de gene homozigote poate fi dominanta (DD) sau recesiva (rr). O pereche de gene heterozigote este formata din una dominanta si una recesiva (Dr). Gena dominanta a unei astfel de perechi, in cazul in care contine informatii pentru o trasatura fizica exterioara (blana, culoarea ochilor) ar fi vizibila.Gena recesiva ar fi ascunsa, totusi, dar prezenta.

    Din punct de vedere genetic, in fiecare caine sunt de fapt trei caini: umbra, substanta si combinatia celor doua. Cainele “Umbra” reprezinta totalul genelor recesive care nu sunt vazute, dar care sunt gata sa devina vizibile la generatiile urmatoare. “Substanta” reprezinta cainele in sine, pe care-l vedem si-l putem atinge (fenotipul). Al treilea caine este intregul ansamblu al colectiei complete de gene atat dominante cat si recesive (genotipul).

    Importanta pedigree-ului poate fi apreciat in lumina acestor “trei “caini intr-unul singur. Tiparele activitatii genetice pot fi observate si pot fi luate decizii care vor permite obtinerea rezultatului dorit. De exemplu, crescatorii stiu ca trasaturile dominante nu sar peste generatii. Stiu de asemenea ca trasaturile recesive pot sari una sau mai multe generatii si ca trebuie mostenite de la ambii parinti ca sa devina vizibile.Cunostintele despre activitatea genetica permite crescatorilor sa incurajeze trasaturile dezirabile, in timp ce pot evita trasaturile considerate indezirabile.

    In majoritatea cazurilor, informatiile continute de gene nu se schimba. Singura modalitate pentru ca informatia continuta de o gena sa se schimbe este suferind o mutatie. Mutatia opreste fondul genetic al oricarei specii sa devina stagnant si este motorul spre evolutie. In cele mai multe situatii, aceste mutatii survin in urma unor accidente care se produc in timpul sintezei ADN. De vreme ce majoritatea genelor care sufera mutatii sunt gene recesive, totusi, acestea pot ramane ascunse in fondul genetic comun timp de cateva generatii pana sa devina evidente.

    

     Exemplu de modalitate de combinare a genelor recesive si dominante.

    O pereche de CIOBANESC ROMANESC DE BUCOVINA  ALB NEGRU poate produce cativa pui ALB GRI precum si puii ALB NEGRU asteptati in cazul in care ambii parinti poarta gena recesiva care da culoarea ALB GRI puilor. In acest caz, ambii parinti au atat gena pentru culoarea ALB NEGRU  cat si cea pentru culoarea ALB - GRI

ALB- NEGRU/ALB -GRI  (femela mama) X ALB -NEGRU/ALB -GRI (masculul tata) = pui cu incarcatura genetica ce poate fi ALB NEGRU/ALB NEGRU sau ALB GRI/ALB GRI.

    Atat puii cu gene ALB NEGRU/ALB NEGRUcat si cei cu gene ALB NEGRU/ALB - GRI ar avea culoarea ALB NEGRU

    Gena recesiva ALB GRI ar fi ascunsa la puii cu gene ALB NEGRU/ALB GRI Ar fi la fel de ALB - NEGRU  precum fratii lor cu gene ALB NEGRU/ALB NEGRU.

Puii care au mostenit gena ALB GRI recesiva de la ambii parinti (ALB GRI/ALB GRI) ar fi ALB -GRI  si nu ar putea produce pui ALB -NEGRU decat in cazul in care ar fi imperecheati cu un caine care poarta gena ALB - NEGRU dominanta (ALB NEGRU/ALB GRI sau ALB NEGRU/ ALB NEGRU).

 

Ionut Tira

Canisa de Plai Maramuresan

Go to top