In grupa a doua FCI, printre rasele carora nu se cere Examen de Lucru obligatoriu, se afla si Categoria MOLOSSOIZILOR, o categorie aparte de caini cu care, din cauza unor caracteristici fizice si psihice, se lucreaza destul de greu, precum Dogul German, Mastino Napoletano, Dogul Argentinian, Bullmastifful, Mastifful, Dogul De Bordeaux, Terra Nova, Saint Bernard si nu numai. Molossoizii sunt caini puternici, cu o pasivitate aparenta si “greoi” din toate punctele de vedere. Limfatici  in mare procent cu imprevizibile “zvicniri” comportamentale extrem de intense dar de scurta durata. Reticenti fata de straini si cu un spirit combativ puternic, isi iubesc f mult familia fiind extrem de devotati membrilor acesteia. La o prima evaluare pot parea absolut imposibil de dresat dar, “tatonati” si stimulati, cu rabdare, dragoste si implicare, pot ajunge la performante neegalind insa calitatile raselor de lucru. Exceptie fac rase precum ROTTWEILERUL si BOXERUL, rase la care se urmareste nu doar selectia fenotipica ci si calitatile la lucru.

Molossoizii sunt caini cu o crestere rapida, osatura puternica, inconstanti emotional pina la perioada maturitatii. Se preteaza foarte bine la paza si protectie daca vor fi abordati corect, se vor “ataca” tinind cont de specificitatea tehinicilor de lucru. Trebuie sa se plece de la compatibilitatea si adaptabilitatea componentilor perechii CAINE – OM respective CAINE – DRESOR fiind absolut necesar existenta clara a acestui raport. Problema majora a molossoizilor este ca li se cistiga atentia in general greu, se invata mentinerea acesteia progresiv, se baga in “drive” la fel de incet si apoi treptat se accelereaza viteza si binenteles acuratetea executiei.

Programul de lucru implica o continua adaptare la conditia fizica si necesitatile fiziologice ale cainelui, avind grija ca tot ceea ce intreprindem sa aiba rol stimulativ, echilibrat, necesar inducerii si apoi fixarii comportamentului si atitudinii dorite.

Nu vom discuta despre testarea puilor intrucit in mare parte majoritatea sunt victima greselilor facuta cu sau fara credinta de crescatori. In general, am intreprins mai multe vizite puilor dintr-un cuib expunindu-l unor diversi factori de excitatie urmarindu-le reactiile si cind am simtit momentul, am efectuat trierea in functie de dezideratul urmarit. Rolul testarii si al programului initiat dupa aceea este de a aduce cainele in “echilibru” emotional si implicit comportamental intrucit numai asa garantam exprimarea corecta si completa a bagajului genetic.

Pentru pregatirea unui molossoid de expozitie trebuie sa ne adaptam continuu fazei evolutive de dezvoltare corporala sau sexuala a acestuia. Molossoidul se dezvolta destul de inconstant avind perioade de “regres” urmate intotdeauna de cele de “progres” vizibil. Alternanta acestor perioade inseamna succesul garantat.

Molossoidul nu trebuie fortat sa efectueze comenzile cerute. El trebuie stimulat sa inteleaga necesitatea executiei in sine, implicindu-ne mai ales emotional in tehnica folosita. Corectia aplicata trebuie sa fie “pozitiva” in sensul mesajului “subliminal” trimis. Anume, in cazul in care se intimpla ceva nedorit de noi, ii vom distrage atentia nu neaparat cu ajutorul unei comenzi suplimentare sau a unui obiect ci chiar cu noi insine. O mingiiere, un gest tandru, sincer, o chemare rapida si scurta urmata de lauda vor duce la TEMPERAREA cainelui si nu INHIBAREA sa, asa cum se va intimpla in cazul folosirii unei tehnici prea “moi” sau  prea “brutale” netransmitindu-se mesajul sportiv, pozitiv.

Dresajul are rol stimulativ. Tot ce se aplica trebuie corect abordat, corelat, initiat si constant exprimat indiferent de reactiile cainelui cu care lucram. Nu trebuie sa uitam ca vom avea reactiile dorite in perioada imediat urmatoare dar si anumite repercursiuni “dorite” sau nu, ce vor aparea in timp.

Abordarea fizica a molossoidului se face dupa o atentionare in prealabil si doar frontal sau lateral si nicidecum din spate. Aceasta ultima abordare se invata in cadrul dresajului de ring, dupa ce am cistigat dragostea, afectiunea si increderea cainelui. Atingerea si mingiierea capului cu acoperirea ochilor citeva secunde ne vor ajuta foarte mult sa cistigam increderea cainelui si de a-i obtura vederea. Se repeta aceasta miscare marind treptat timpul de acoperire si apoi sa-l laudam sau sa-l recompensam. In aceste citeva secunde putem sa departam buzele in vederea examinarii “muscaturii” si “dentitiei”, probe obligatorii si mai ales eliminatorii la prezentarea in ring, fara sa agitam cainele de apropierea necunoscutului reprezentat de arbitru.

Ca metode de lucru de baza este cea a recompensei, mai ales afectiva. Molossoidul are nevoie de sustinere morala din partea celui ce “intra” in mintea sa si doreste supunerea acestuia. Cainele trebuie sa simta ca se poate “sprijini” si ca poate gasi intelegere, ca acolo, linga OM, va fi liniste si intelegere. El este “barometrul” psihic al omului ce-l conduce de aceea sunt mai sensibili decit alte rase la schimbarile noastre de spirit. La fel de mult success va avea si metoda recompensei cu mingea, jucaria, tagul sau joaca. Metoda imitatiei este foarte importanta la pui si la cainii tineri mai ales daca au posibilitatea sa fie in prezenta unor adulti foarte apropiati de ideal ca temperament si caracter. La cainii tineri sau adulti poate fi folosita cu foarte mult succes aceasta metoda pentru a crea un spirit de competitie si a atinge performante chiar foarte mari. In functie de necesitate trebuie sa apelam la toate aceste metode si sa le combinam astfel incit produsul final sa fie cel dorit de noi.

Regimul de viata este absolut obligatoriu. Implicarea in viata cainelui trebuie sa fie totala incepind de la spalare, mingiiere, hranire etc. Dresajul se bazeaza pe reciprocitate: daca simte ca este iubit – va iubi, daca este respectat – va respecta si tot asa. Efortul fizic trebuie foarte bine dozat iar cainele ajutat cu o alimenatie corespunzatoare si medicatie suplimentara vitaminica si minerala. Nu trebuie sa uitam ca se consuma foarte multa energie interna, metabolismul calciului se intensifica. Intensitatea efortului fizic si psihic trebuie crescut treptat avind ca rezultat constanta emotionala. Sedintele de dresaj la inceput vor fi bazate pe joaca, pe distragerea atentiei, prin folosirea unui limbaj al trupului obligatoriu la aceasta rasa. Daca va avea o manifestare energica vom repeta comenzile de miscare. In cazul in care este intr-o stare pasiva, limfatica, vom repeta comenzile statice. Molossoidul intotdeauna, avind o pasivitate aparenta si fiind greu de citit de majoritatea, iti creaza impresia ca refuza sa colaboreze sau nu-si exprima din prima potentialul maximizat ca intensitate si constanta. Te priveste de multe ori distant si pare extrem de neinteresat de efortul nostru. De fapt el ne testeaza, el “proceseaza” informatia primita, comportamentul indus si chiar daca va opune rezistenta o perioada, brusc, cind va considera ca merita sa acorde atentie si sa-si respecte conducatorul, ca acesta merita atentia sa se va produce “declickul”. Din acel moment se va observa un progres real din toate punctele de vedere urmat aproape in marea majoriate de un scurt regres emotional si implicit comportamental. Important este sa trecem peste aceasta mica criza si ultima revolta a “eu”-ului sau mentinindu-ne constanti in exprimare si manifestare a limbajului trupului si emotiilor.

Caini greoi, inceti, ce obosesc repede si-si pierd si mai repede interesul… poate parea imposibil de abordat insa nu este asa. Intrarea in “drive” se face greu, poate chiar foarte greu raportindu-ne la reactia “hiperestezica” a cainilor ciobanesti dar, ma repet, rezultatele obtinute merita tot efortul din lume.

Apropierea de un molossoid presupune sinceritate si implicare emotionala din partea dresorului. Trebuie multa intelegere astfel incit toate comenzile de subordonare se vor aborda si efectua de asa natura incit sa obtinem subordonarea cainelui cu devotament si bucurie. Un molossoid niciodata nu trebuie sa constientizeze puterea si forta pe care o are. Trebuie tratat pe picior de egalitate insa cu usoara superioritate din partea conducatorului fara insa sa se simta subminata autoritatea sa si respectiv sa incerce sa se protejeze de noi. Molossoidul trebuie sa simta ca trebuie sa faca o singura alegere: conducatorul sau. El se va atrage treptat linga si pentru conductorul sau, nu fortat, bruscat.

MERSUL IN LESA: intotdeauna am pornit de la tinerea corecta a lesei in mina. Lesa se tine precum am tine haturile in mina, in acest fel ne protejam incheieturile si ne imbunatatim forta de tractiune. Mina stinga va fi cea care va “culisa” dupa necesitate pe lesa, stringind-o sau largind-o iar cea dreapta va fi pe post de “cuier”. Trecerea lesei dintr-o mina in alta se va face cursiv indiferent de intentia cainelui, rolul mainilor find inversat cu dexteritate pentru a nu efectua o tractiune inutila asupra cainelui ce poate fi interpretata ca si corectie. Inainte de pornirea mersului la pas, recomand rasucirea zgarzii strangulante cu inelul sub mandibula si tractiunea catre inainte a lesei. Zgarda recomand sa fie strangulanta sau fixa din piele, din tesatura si nu de forta. Mainile stau pe linga corp miscindu-se doar din incheietura sau, cel mult, descriind un cerc in jurul corpului neridicindu-le insa niciodata prea sus. In acest fel ne asiguram ca nu va intelege ca fiind un gest de agresiune si nu va simti nevoie sa se departeze de noi.

Abordarea faciala a cainelui este foarta importanta, acesta trebuie mingiiat pe laterale sau sub bot tragindu-l concomitent catre noi si ridicind-i capul. Dupa fiecare mingiiere ne vom departa un pas asigurindu-ne ca vine spre noi pentru a mai fi iubit. Cainele trebuie provocat sa simta nevoia sa vina dupa noi, ne va urma instinctual si apoi linga noi, pentru ca treptat sa impunem acea executie fixa linga piciorul sting precum si ritmul de mers, pasul cainelui in cel al conductorului. Schimbarile de viteza si de sens NU se fac brusc, totul trebuie sa fie coerent executat, ca un “dans”, cum imi place mie sa spun. Fiecare dintre cele doua parti implicate in echipa trebuie sa fie atent la celalalt, sa se adapteze, sa se corijeze, sa se stimuleze astfel incit senzatia trebuie sa fie placuta privirii si sa exprime eleganta si ritmicitate. Cainele la inceput este lasat sa mearga pe ce parte vrea si eventual in ce directie doreste. Treaptat se va aduce la picior si in ritmul dorit. In acest fel i se creaza senzatia de libertate si respective i se stirneste dorinta de interactionare cu mediul si tot ceea ce implica el. Unii dintre ei prefera sa mearga inainte precum cainii alfa, “conducatori de atelaj” ceea ce in prima faza nu trebuie sa ne deranjeze ci din contra. Pe aceasta dorinta se poate cizela f usor un mers elegant si degajat. Mentinerea ritmului si al directiei, respective al sensului, la inceput, se face in functie de ce impune cainele. Schimbarea acestora se va efectua prin miscari liniare spre inainte/stinga/dreapta pe o linie orizontala cu solul adica aproximativ plecind din dreptul botului cainelui si dirijindu-l cu mina in directia dorita. Daca se doreste o intoarcere la 180 de grade spre stinga recomand intoarcerea “in corp comun” a cainelui cu al conductorului sau. Respectiv se impinge usor cainele catre stinga cu corpul omului in timp ce mina stinga se retrage usor inapoia piciorului sting al acestuia. Se directioneaza cainele atingindu-l de latura dreapta a gitului. Concomitent se mareste viteza conductorului si se depaseste cainele. De la initierea acestei executii si pina la finalizare NU ne oprim intrucit in acest fel vom induce si viteza de executie a cainelui. In cazul “virajului” catre dreapta se va executa acelasi arc de cerc dar catre dreapta si in acest caz fara oprirea conducatorului. Acesta va face un pas catre inapoi si apoi brusc va tisnii catre dreapta tragind usor cainele dupa el. Asocierea unei comenzi este absolute necesara, de preferat cite una pentru fiecare executie: “STINGA” si “DREAPTA” sau “AICI” pentru amindoua. Exprimarea vocala a acestor comenzi se va face silabisind, durata fiind direct proportionala cu cea a duratei executiei cainelui. Apoi va urma obligatoriu recompensa folosita si un mic acces de afectiune mai antrenanta. Pasul conducatorului este unul lung, cu talpa foarte putin ridicata de la sol si intinderea virfului catre inainte. Nu se va merge topait sau cu pasii foarte scurti deoarece exista riscul real ca molossoidul sa nu-si pastreze constanta si frumusetea pasului.

Este foarte greu de invatat cainele sa se prezinte in ring alergind in cerc spre stinga la trap constant, la o departare determinata de noi, pe directia ceruta, cu viteza si eleganta dorite. De aceea personal invat cainele sa alerge pe un traseu patrulater cu marginile rotunjite, alternind schimbarea sensului catre stinga la unghiul dintre laturi si catre dreapta la urmatorul unghi. Daca se va repeta doar catre stinga se va observa o indepartare a cainelui de piciorul handlerului sau ceea ce nu este de dorit. In acest fel avem si siguranta executarii pasilor corect, liniar, asigurindu-ne de o buna apreciere a mersului cainelui si respectiv a aplomburilor sale privite dinainte sau dinapoi, cum este la prezentarea cainelui in linie dreapta sau pe linia oblica a ringului.

Pentru TRECEREA LA PICIOR prefer sa utilizez trecerea prin spate. O consider o comanda foarte importanta in procesul de subordonare a cainelui transmitind mesajul corect in limbajul cainilor dar si o durata mai lunga de executie din partea acestuia. Nu trebuie sa uitam ca sunt cu mult mai inceti si gindesc putin mai mult decit celelalte rase. Si pentru corectarea mersului la pas recomand utilizarea trecerii la picior dar numai dupa ce chemam cainele la noi. Apoi efectuam un pas inapoi cu tragerea cainelui de lesa catre dreapta, trecerea acestuia pe linga piciorul nostru drept spre inapoi, efectuarea unui pas catre inainte de catre conducator urmat de trecerea prin spate, pe partea stinga, a cainelui. In acest fel mesajul este de subordonare, cainele ocolind in cerc, gudurindu-se in jurul “cainelui” alfa, conducatorul sau in cazul de fata.

Pentru intoarcere (STINGA IMPREJUR) recomand tragerea lesei catre dreapta cu executarea unui pas mare inapoi apoi rasucirea catre stinga la 180 de grade urmat de un mare pas inainte cu revenirea lesei din mina dreapta in cea stinga. In acest fel vom imprima viteza executiei precum si cizelarea si acuratetea sa ca tehnica. Nu ne vom opri pe parcursul executiei in acest fel evitind oprirea cainelui din mers.

In ring se prefera MERSUL LA TRAP, viteza de executie fiind adaptata la calitatile atletice ale cainelui, caracteristicilor prevazute in standardul rasei, aspectelor sale fenotipice ce trebuie accentuate sau defectelor ce trebuie “ascunse”. Limbajul trupului conductorului trebuie sa exprime eleganta si sa fie ca o invitatie la dans.

OPRIREA cainelui IN POZITIE PATRUPEDALA caracteristica rasei, se face doar dupa ce am invatat cainele sa se deplaseze in ritmul si pe traseul impus de catre conducator. Aceasta pozitie trebuie sa exprime toate calitatile cainelui, mindria si frumusetea trasaturilor sale. La inceput recompensam cainele dupa oprirea in pozitie patrupedala tinindu-l in aceasta pozitie nu mai mult de citeva secunde. Cresterea timpului de stationare se face treptat ca si finisarea executiei. Ca stimulare putem atentiona cainele tinind lesa din lateral in speta la baza gitului, cu zgarda larga. Mingiierea de-a lungul corpului va trezi dorinta cainelui de a se “aranja” pe picioare si a aborda o atitudine statuara. Recomand atingerea usoara si prelunga a intregului corp, urmarindu-i liniile trupului. Tot ca recompense putem folosi si tagul sau mingea aruncindu-le la un pas inainte si eliberind cainele s-o prinda dupa ce abordeaza atudinea dorita. Tinerea lesei se poate face si pe marginea ventrala a gitului, tot din lateral, cu zgarda strinsa sub mandibula. Manevrarea molossoidului intre mersul la trap si pozitionare patrupedala (acea pozitie impusa sau “poza”) se face executind cercuri largi neuitind ca molossoidul este mai greoi si se misca ca un intreg, precum caii. Pentru controlarea testiculelor masculilor este de ajuns ca acestia sa fie invatati cu atingerile si mingiierile corporale urmate de masaje in regiunea scrotumului ca relaxare. Pentru femele mingiierea se va continua si la nivelul mamelelor deasemenea pentru a relaxa femela si a departa membrele posterioare pentru a-si imbunatati pozitia patrupedala.

In procesul de subordonare din dresajul de ring, numai daca este necesar avind un caracter mai coleric sau hiperestezic al cainelui, putem introduce elemente precum SEZI sau CULCAT. Precizez ca ultima comanda (CULCAT) este o comanda iubita de molosoizi fiind extrem de relaxanta pentru ei dar si o pozitie extrem de injositoare ca atitudine fata de conducatorul si in primul rind pentru mindrul molossoid. De aceea introducerea acestei executii se face cu grija, cu recompensa si numai dupa ce ne-am cistigat respectul si dragostea cainelui, undeva mai la sfirsitul programului de dresaj. Pozitia de SEZI este destul de obositoare fiindu-le greu sa-si mentina mult timp echilibrul in aceasta atitudine. Sunt situatii in care aceasta pozitie se foloseste pentru examinarea dentitiei, astfel fiind linistit cainele si mai usor de studiat.

In sufletul fiecarui molossoid se ascund calitati nebanuite. Necesitatea dresarii unui astfel de caine trebuie constientizata intrucit ea reprezinta de fapt o facilitate in comunicare si intelegere in perechea om – caine, reprezinta bucuria noastra, a oamenilor, de a trai intens alaturi de cainii nostrii …

Brindusa Gherorghiu

Instructor dresaj canin de baza at Membru de onoare al RINGSTAR CLUB, Breeder at Golden Swan romanian kennel and National Dog Judgeat Asociatia Chinologica Romana - Romanian Kennel Club

Go to top