Cine nu a auzit sau nu a gandit aceste cuvinte ….Si totusi cand vine vorba de cumparat un catel de calitate, cifrele nu ar trebui sa ingrozeasca pe nimeni. Furt? Specula? Profit pe seama cateilor? Asa au tendinta sa gandeasca multe persoane in cautare de un pui cand ajung la un crescator serios. Tocmai pentru ca peste tot sunt scosi la vanzare metisi la preturi foarte mici sub numele de catei de rasa.
Adevarul este ca lumea care nu are tangenta cu lumea chinologiei nu stie si nu intelege de ce un catel de rasa costa, ce anume este inclus in acel pret si nici care sunt costurile reale pe care un crescator serios trebuie sa le sustina. Voi incerca in linii mari in randurile de mai jos sa explic factorii care contribuie la formarea pretului unui pui. Poate asa veti reusi sa intelegeti cat de cat cum stau lucrurile intr-o canisa serioasa, la un crescator responsabil ( inmultitorii si comerciantii de catei apartin unei alte categorii).
1. SE PLATESTE SELECTIA
Pentru ca noi sa avem astazi cateva sute de rase canine, multa lume a trebuit sa depuna efort, timp si bani in scopul mentinerii, imbunatatirii si promovarii raselor de catei. Daca nu ar exista crescatorii seriosi care sa tina sub control reproducerea exemplarelor canine de calitate, am avea o multitudine de combinatii de rase = metisi, rezultate din imperecheri dupa ureche si accidentale.
Testarea caracterului reproducatorilor si mai ales a sanatatii acestora, teste de displazie, patella, cataracta, etc. pentru a fi siguri ca nu au problem de sanatate care se transmit genetic, are un cost.
Participarea la expozitiile canine de frumusete, unde persoane competente – arbitrii- stabilesc cat de bine se incadreaza un caine in standard, are de asemenea un cost ridicat.
2. SE PLATESTE FRUMUSETEA CAINELUI , INCADRAREA LUI IN STANDARD, INCADRAREA LUI IN SCOPUL PENTRU CARE A FOST OBTINUTA O ANUME RASA ( DE LUCRU, PAZA, ETC) * vorbind de pui , este corect sa spunem potentialul lui
Ce este standardul unei rase?
Standardul unei rase este un set de reguli privind aspect, miscare si temperament. Standardul unei rase ne ofera o imagine de ansamblu a cum ar trebui sa fie cainele ideal din acea rasa. Exemplarele aceleiasi rase nu sunt la fel, nu sunt ca o poza scoasa la imprimanta in mii de copii. Variatiile sunt multiple si se regasesc in : culoare blana, lungime blana, forma cap, forma si prinderea urechii, forma si prinderea cozii, inaltime la greaban, lungime, etc. De asemenea in ce priveste mersul cainelui si temperamental sunt variatii. Cu cat cainele se incadreaza mai bine in standard, cu atat calificativele in expozitii sunt mai mari. Cu cat un pui este considerat cu potential mai mare, cu atat pretul va fi mai ridicat decat al altor frati de cuib.
Asta nu inseamna totusi ca toti cateii cu pedigree vor fi campioni, sau ca din parinti campioni toti puii vor fi identici parintilor. Genetica nu este niciodata sigura.
3. Se platesc o parte din cheltuielile unui crescator pentru a obtine un pui, care nu sunt putine si care in linii mari cuprind:
a) – achizitia cateilor care vor fi reproducatorii canisei. Pentru ca in Romania anumite rase sunt slab reprezentate sau crescatorul doreste sa imbunatateasca anumite linii, multi pui au fost achizitionati din alte tari, la preturi care de multe ori sunt duble chiar triple fata de cele din Romania, plus cheltuieli de transport, cazare, etc.
b) – cheltuieli cu acesti catei pana la varsta optima pentru reproducere: mancare superpremium , vitamine de calitate, produse de toaletaj, igiena, dresaj, expozitii, teste de sanatate, vaccinuri, etc.
c) – in cazul in care masculul ales pentru monta nu este in proprietatea crescatorului, acesta va trebui sa duca femela la un alt crescator, ceea ce implica alte cheltuieli plus costul montei efective
d) – pentru perioada de gestatie, femela necesita o ingrijire suplimentara, mancare speciala care este mult mai scumpa decat cea pentru adult, ecografie, vitamine, etc. Pentru fatare, posibil sa fie nevoie de asistenta veterinara, la unele rase sau unele femele pot aparea complicatii care necesita cezariana. De multe ori este nevoie sa ajuti femela, suplimentand hrana catelusilor cu lapte praf special. Apoi puii se trec pe bobite si conserve speciale si iar lapte praf pentru a usura intarcarea. Deparazitari interne si vaccinuri. Pentru a evita imbolnavirea puilor, veterinarul vine acasa. Calculati si 4-5 covorase absorbante zilnic timp de minim 2 luni.
e) – cheltuieli cu luarea puilor in evidenta, eliberare Certificat de Origine/Pedigree , declaratie de monta si fatare, cip etc.
Alte aspecte si cheltuieli:
Un crescator petrece ore bune zilnic cu cateii din proprietate, cu dresaj, educatie, toaletaj, pe langa plimbari si joaca. In momentul in care ai unu-doi catei, vi se pare simplu, dar cand ai mai multi catei de care sa te ocupi asa cum trebuie, sa stiti ca nu este asa usor. In plus esti nevoit sa faci multe concesii. Majoritatea crescatorilor au un serviciu din care isi castiga existenta, iar cu banii obtinuti din vanzarea puilor isi acopera O PARTE DIN cheltuielile cu cainii, iar acesti bani vor merge inapoi in caini.
In expozitiile canine, un caine poate obtine anumite calificative si titluri. Nu se castiga bani, cum multa lume crede. Din contra, un crescator plateste participarea la acea expozitie, plus cheltuieli cu transport, cazare, altele. Diplomele se platesc. De asemenea sunt reguli privind acordarea titlurilor.
La multe rase sunt expozitii cu probe de lucru pentru caini de vanatoare, caini utilitari, etc. Toate acestea costa, atat expozitia in sine cat si pregatirea prealabila a cainelui. Si toate acestea pentru a obtine catei in standard, care pe langa aspect fizic, au si temperamentul adecvat, in concordanta cu scopul pentru care a fost creata acea rasa.
Expozitiile canine nu sunt un SIMPLU MOFT. Un crescator serios participa la aceste expozitii pentru a demonstra calitatea cateilor pe care ii are si pentru a i se confirma incadrarea acestora in standardul rasei.
Un crescator are cuiburi rare si respecta varsta minima si maxima pentru monta. Ce se intampla dupa 8 ani cand femela este scoasa din programul de breeding? Ea este “pensionata”dar va continua sa se bucure de atentia crescatorului, sa se joace cu ceilalti catei, va continua sa manance hrana de calitate, sa beneficieze de controale la veterinar.
Concluzie:
Pentru a obtine catelusi sanatosi, tipici, in standard si cu temperament echilibrat costa timp, bani, efort si dedicare rasei. Nu actul in sine, acel Pedigree , privit ca o hartie, costa, ci informatiile pe care le contine efectiv, munca de selectie a parintilor, bunicilor, strabunicilor, etc. Acel Pedigree este istoria puiului pe care il doresti.
A lua un catel cu Pedigree nu este un moft sau snobism, un catel nu se ia cu pedigree doar pentru a fi dus in expozitii, ci pentru siguranta d-voastra ca primiti un catel de rasa cu aspect si temperament corespunzatoare, un catel echilibrat, crescut in conditii bune , un catel ingrijit si vaccinat/deparazitat REAL.
IULIA UNGUREANU
Uilaki's White Beauty
Forum